19.03.2024

Príprava na sezónu - školenia rozhodcov v roku 2024 (2023)

Naši rozhodcovia sa poriadne pripravujú na novú domácu aj medzinárodnú sezónu.
V minulom roku sa 4 slovenskí rozhodcovia zúčastnili Certifikačného školenia vo francúzskom Toulouse. Bolo to v novembri 2023 a traja z nich sa stali medzinárodnými rozhodcami WBSC Europe. V súčasnosti máme teda ako Slovensko (SBF) 8 medzinárodných baseballových rozhodcov.


Aktuálny zoznam medzinárodných rozhodcov SBF pre WBSC s WBSC Europe

M. Hadzima – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2022
R. Matulík – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2006
M. Šlampa – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2023
B. Hanták – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2023
M. Pavlík – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2016
H. Alvarez – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2023
M. Behúl – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 2023
M. Jankovič – Medzinárodný rozhodca WBSC EUROPE, 1993, WBSC 2008

Ďalší 4 rozhodcovia sa už v roku 2024 zúčastnili spolu na dvoch veľmi kvalitných školeniach v Prahe a opäť v Toulouse.


V tomto roku Komisia rozhodcov pripravuje školenia začínajúcich rozhodcov a tiež nový projekt pre mládežnícke kategórie.


Certifikačné školenie rozhodcov / Certification Umpires Clinic

Termín: 16.-19.11.2023
Miesto: Toulouse, Francúzsko
Typ :Certifikačné školenie WBSC Europe / Certification Umpires Clinic
Lektori: Zdeněk Žídek, Predseda komisie rozhodcov WBSC Europe


Účastníci:

M. Šlampa rozhodca SBF
H. Alvarez – rozhodca SBF
M. Behúl – rozhodca SBF
A. Ortega – rozhodca SBF


Školenie rozhodcov / Advanced Umpires Clinic

Termín: 15.-18.02.2024
Miesto: Toulouse, Francúzsko
Typ: Nadstavbové školenie WBSC Europe /Advanced Umpires Clinic


Lektori:

Zdeněk Žídek, Predseda komisie rozhodcov WBSC Europe
Macom Hammond, USA, MLB rozhodca
Dan Marzel, aktívny rozhodca MLB, Nr. 107
Larry Young, bývalý rozhodca MLB (na dôchodku)

Priebeh:

Školenie bolo zamerané na praktický nácvik „3Men System“ prebratého z Minor League Baseball (MiLB, MLB) a prispôsobeného pre potreby WBSC Europe. Dva dni sme praktikovali a precvičovali situácie na dvoch ihriskách a v telocvični v olympijskom centre v Toulouse a na miestnom baseballovom ihrisku klubu Toulouse (Stade Toulousain de Baseball et Softball). Rozhodcovia sa tiež zdokonalili v práci na domácej méte, ktorá prebehla v pálkarských a nadhadzovacích tuneloch za prísneho dohľadu lektorov školenia. Na záver celého školenia sa rozhodcovia oboznámili podrobne s „balkami“ a zvládaní „situácií“ na ihrisku v priebehu zápasu. Na školení sa zúčastnili 3 z našich najskúsenejších medzinárodných rozhodcov.

Účastníci:

M. Jankovič – medzinárodný rozhodca WBSC Europe
R. Matulík – medzinárodný rozhodca WBSC Europe
M. Hadzima – medzinárodný rozhodca WBSC Europe

Hodnotenie:

Skvele zorganizované, zabezpečené a prevedené školenie! Za mňa najlepšie školenie v histórii európskych „kliník“ (klinika/angl. clinic je zaužívané pomenovanie školenia).

Mojmír Jankovič

Skvelí a skúsení lektori. Ale aj všetci ostatní inštruktori (boli to supervízori WBSC Europe. Pozn. MJ) boli veľmi dobrí. Čestný hosť, ktorý sa tiež zapojil do vysvetľovania a pridal vlastné skúsenosti: Larry Young. Takmer 80 rozhodcov som doteraz nevidel pokope. Najmä formácie boli impozantné! Veľa podnetných prednášok a diskusií v aule a veľa praktických nových informácií vonku na ihrisku. Výborne drilly situácii. Škoda len, že nemohlo byt viac opakovaní pre každého. Zdokonalil som sa najmä v „plate work“ – Macon bol vynikajúci v cage-i, a v 3MS v praktickom tréningu. Spoznal som veľa nových kolegov rozhodcov z celej Európy. S rozhodcami, s ktorými som dávno alebo nedávno „pískal“ na turnaji, som sa mohol stretnúť znova. Jednoznačne to bola najlepšia klinika akú som kedy absolvoval.

Roman Matulík

Špičková akcia, musím povedať, že pražská klinika nasadila laťku vysoko a v Toulouse ju prekonalo absolútne bez problémov. Väčší počet lektorov a celkovo vyzrelejšie a skúsenejšie publikum umožnilo, že sa veci riešili na naozaj odbornej úrovni. Všetci lektori boli skvelí a každá jedna prednáška aj drill stál za to. „Plate work“ som vďaka lektorom posunul zase o trochu ďalej ako v Prahe (aj keď nadhodov sme mali stále málo) a v 3MEN systéme boli drilly veľmi dynamické a nedali človeku vydýchnuť. Bolo to veľmi náročné, aj fyzicky, aj mentálne, ale organizované šikovne tak, že som nestrácal koncentráciu ani po celom dni. Bolo pre mňa veľmi príjemné spoznať viac ľudí z komunity, keďže na turnajoch som zatiaľ stretol len malý zlomok zo všetkých rozhodcov. Jediné negatíva boli zlé počasie – to sa ťažko plánuje – a ubytovanie trochu sparťanské, naša izba bol celkom zážitok, mali sme tam naozaj zimu. Ale dalo sa to prežiť.

Martin Hadzima

Školenie rozhodcov / Umpires Clinic

Termín: 8.-11.02.2024
Miesto: Praha, Česko
Typ: Školenie ČBA pre všetkých rozhodcov

Lektori:
Zdeněk Žídek, Predseda komisie rozhodcov WBSC Europe
Macom Hammond, USA, Marek Vičar, Česko

Priebeh:

Školenie bolo zamerané na praktický nácvik „2Men System“ prebratého z Minor League Baseball (MiLB, MLB) a prispôsobeného pre potreby WBSC Europe. Dva dni sa praktikovali a precvičovali situácie v hale pražského klubu Tempo. Rozhodcovia sa tiež zdokonalili v práci na domácej méte (plate work), ktorá prebehla v pálkarských a nadhadzovacích tuneloch za prísneho dohľadu lektorov školenia. Na školení sa zúčastnili 3 z našich najskúsenejších medzinárodných rozhodcov.

Účastníci:

M. Hadzima – medzinárodný rozhodca WBSC Europe
R. Matulík – medzinárodný rozhodca WBSC Europe
B. Hanták – medzinárodný rozhodca WBSC Europe

Hodnotenie:

Skveli a skúsení lektori: Macon a Marek. Veľmi podrobne a názorne vysvetľovali pravidlá, situácie, vyslovene si pýtali otázky a všetky dopodrobna zodpovedali. Nezaujala ma iba prednaška o trénovaní / workoute, či o čom to bolo – bol tam hosťujúci prednášajúci. Všetko ostatnékvalitne prednášky v „clubhouse“ striedane s praktickými nácvikmi v hale. Nevýhodou bolo len, že všetko sa prekladalo EN -> CZ, čo veľmi zdržovalo. Preklad ako taký bol však na vysokej úrovni – robil ho Richard Kania. Organizačne super zvládnuté. Ubytko vo fajn hoteli, 15 minút od Tempa. Jedlo v „clubhouse“ fajn, po jedle príma káva a dezert, kto si chcel prikupiť. Fajn „socializing“ večer, debata pri par pivách, žiadna rozbíjačka, v sobotu večer sa pridali dokonca aj Macon a Mara. Lepsie som spoznal chalanov, českých rozhodcov. Zdokonalil som sa najmä v „plate work“ a 2MS. Zo zahraničných okrem SVK bol Cesar (AUT) a Norbert (POL).

Roman Matulík


Musím súhlasiť s Romanom, ten to napísal veľmi pekne. Bol to veľmi kvalitný prehľad 2MEN systému, ktorý bol naozaj doplnený o detaily o ktorých sa u nás až toľko nehovorí – profesionalitu bolo na Maconovi vidieť. Takisto „plate work“ pod jeho vedením bol super, dokázal po pár nadhodoch identifikovať drobné chyby v mechanike pohybu a pomôcť ich riešiť. Taktiež musím súhlasiť, že preklad bol pre mňa (keďže nemám problémy s EN) trochu únavný a zaberal veľa času, ale vzhľadom k širokému publiku sa to dá samozrejme pochopiť. Organizácia na Tempe aj zo strany ČBA bola ukážková (vrátane jedla :))

Branislav Hanták


Bol to môj prvý rozhodcovský kemp. Hodnotím ho veľmi pozitívne. Či už to bola organizácia kliniky, ubytovanie strava, večerné posedenie a spoznanie sa s chalanmi. Určite skvelý prednášajúci (Marek a Macon). Český preklad bol výborný lebo neviem či by som všetkému narýchlo v angličtine pochopil. Super bolo rozdelenie do blokov teória/prax. Škoda , že sme nemali trocha viacej praktickej časti ale aj tak výborne zvládnuté aj s poznatkami hneď na mieste od chalanov lektorov alebo aj iných rozhodcov Blok o strave a fyzičke rozhodcov neviem či bol úplne OK na skolenie. Nemám čo také vytknúť. Za mňa skvelá skúsenosť.

Martin Hadzima


Text: Mojmír Jankovič

Foto: Mojmír Jankovič


Našli ste v tomto článku chybu? Prosím napíšte nám na e-mail.

ĎakujemeTÍM SBF