20.06.2024

Napínavý záver základnej časti SBL

Napriek tomu, že Apollo Bratislava ide sebavedomo za ďalším titulom majstra Slovenska, v sezóne 2024 sa objavili noví vyzývatelia bratislavskej dominancie. Družstvá Outmen Skalica a Angels Trnava U23 až do posledného týždňa základnej časti dýchali na krk obhajcovi titulu.

V sobotu 15.6. Apollo Bratislava „B“ nedokázalo zastaviť ambicióznu Skalicu pred ziskom ich šiesteho víťazstva v SBL. Na Záhorí dokázalo za domáce družstvo aspoň jeden hit zaznamenať 8 hráčov, Filip Jelínek dokonca 3-krát. Riley Moore odhádzal za Outmenov celý 8-inningový zápas, v ktorom dovolil bratislavskému celku iba jediný úspešný odpal. Dohromady hodil americký nadhadzovač až 21 strike-outov. Za „Béčko“ Apolla sa na kopec postavili Slavomír Masác a Arseni Fankouski.


Základná časť sa v stredu 19.6. uzavrela atraktívnym zápasom, a to derby súbojom Trnavy s bratislavským Apollom. Prvá polovica zápasu bola na skóre pomerne vyrovnaná, v druhej polovici však úradujúci majster zabral a šiestimi ďalšími dobehmi si zabezpečil prvé miesto v tabuľke. Za Apollo odhádzali zhodne po tri inningy Liam Felix, Juraj Bártok a Matej Škerlec. Americký nadhadzovač si okrem víťazstva na kopci pripísal aj homerun. Za trnavský tím odhádzal z piatich využitých nadhadzovačov najväčšiu porciu zápasu Michal Binovec.


Po odohraní týchto dvoch atraktívnych zápasov sme teda spoznali finálne poradie tímov v základnej časti. Prvé miesto si zabezpečil minuloročný majster, druhé miesto premiérovo berie tím zo Záhoria. Trnavské družstvá sa umiestnili na 3. a 4. priečke, no každému fanúšikovi je jasné, že ani tieto tímy ešte nepovedali posledné slovo. V spodnej časti tabuľky sa umiestnili Fooze Bratislava, Apollo Bratislava „B“, Akademik Košice a Maceitos Jelka.

V nadstavbe sa budú konať súboje TOP4, ktoré sľubujú veľmi zaujímavé duely ambicióznych tímov. Z tímov v spodnej časti tabuľky sa do letných súbojov nezapojí Maceitos Jelka. V nadstavbe sa tu teda stretnú historicky veľmi vyrovnané tímy z Bratislavy a Košíc. Výsledky na konci základnej časti, ako aj zaujímavé prestupy začiatkom júna, sľubujú extrémne atraktívne letné súboje.


Text: Max Martin

Foto: Dominik Pituch