15.07.2024

Obhajca titulu priblížil tohtoročné ambície

Apollo Bratislava vyhralo posledných 10 titulov majstra Slovenska. Za ostatné roky išla hore kvalita domácej súťaže, posilňujú aj ostatné kluby, no napriek tomu si družstvo z hlavného mesta dokáže držať dominanciu na scéne. Príde tento rok zvrat? Ostávajú ambície Apolla najvyššie? V dnešnom článku sme vyspovedali Martina Brunegrafa.

Tento rok zaznamenali fanúšikovia nové posily vo vašom extraligovom tíme. Ako ste sa dostali k hráčom ako Liam Felix, Timothy Dixon, Jacob Ritter, či Rubio Carlos Hernandez?

Ako v minulých rokoch, hráči k nám prichádzajú skrz rôzne kanály. Liam Felix prišiel cez organizáciu „Baseball for Good“, ktorá pomáha chorvátskej lige, ktorej súčasťou je tento rok aj náš tím. Timothy Dixon je u nás už druhú sezónu, vždy príde na pár mesiacov v lete na vlastné náklady, hrá s nami a trénuje. Jacob Ritter je hráč z Kanady, ktorý má aj slovenský pas. Bol u nás na niekoľko týždňov, aby sme ho videli v akcii. Je to najmä z dôvodu výpomoci v národnom tíme Slovenska, teda u mužov aj v kategórii do 23 rokov. Carlos je hráčom, ktorý dlhšie pôsobil v tíme Budapest Red Wolves, s ktorým máme dobré vzťahy. Nakoľko sa Carlos presťahoval bližšie k Bratislave, stihli sme sa s ním pred ukončením prestupového obdobia našej ligy dohodnúť,

Ako by si zhodnotil vašu tohtoročnú súpisku – nájdeme aj po príchode spomínaných posíl nejaké nedostatky, na ktorých by si chcel ako manažér/tréner zapracovať? V čom vidíš najsilnejšie stránky vášho družstva?

Súpiska je dobrá, aj keď v našom tíme už nepôsobia Timothy ani Jacob. Najväčší problém vnímam v tom, že odkedy sme sa prihlásili do chorvátskej ligy, tak máme veľké množstvo výjazdov. To je časovo veľmi náročné a nie vždy sa nám podarí vycestovať s plnou súpiskou, respektíve s najlepšími hráčmi. Aj toto má však svoje výhody, nakoľko sa môžu v zostave ukázať aj hráči, ktorí by si inak možno nezahrali. Celkovo som so súpiskou spokojný, máme aj starších skúsených hráčov, aj mladých chalanov, ktorých sa nám dlhodobo darí zapracovať do zostavy.

Na domácej scéne Apollo neprehralo od roku 2016 ani jeden zápas a pochopiteľne sa teda snažíte merať sily aj so zahraničnými tímami. Ako vnímaš vaše pôsobenie v nadnárodných súťažiach? Aké máte ambície v zahraničí?

Zahraničných súťaží sa zúčastňujeme už dlhodobo. Nakoľko Interliga bez chorvátskych družstiev strácala na kvalite, po dvoch rokoch sme sa rozhodli vstúpiť do „Croatian Open League“, kde pôsobia 4 domáce tímy, plus tím zo Slovinska, Maďarska a my. Súťaž je veľmi kvalitná, nakoľko každé z družstiev má na súpiske zahraničné posily z USA alebo Latinskej Ameriky. Každý víkend teda čelíme naozaj kvalitným nadhadzovačom, čo verím, že v konečnom dôsledku pomôže našim pálkarom aj poliarom. Pôsobenie v zahraničí je teda pre nás vždy výzva, no je to nástroj, ktorý nám pomáha sa posúvať a zlepšovať.

A ešte posledná otázka – uvidíme tento rok v Podunajských Biskupiciach 13-tu trofej majstra Slovenska? Veríte si proti ambicióznej Trnave a Skalici?

Ambície, pokiaľ ide o slovenskú súťaž, máme vždy najvyššie, aj keď teda vidíme a registrujeme posun v kvalite trnavského či skalického tímu. Na tieto zápasy sa poctivo pripravujeme a pre nás je napriek tomu jednoznačným cieľom obhajoba majstrovského titulu.


Text: Martin Brunegraf, Max Martin

Foto: Dominik Pituch